Selasa, 15 November 2011

Sentimental Value Terpaksa Dijual



Salam,

Hari tu masa aku balik kampung,aku nampak longgokan buku kat luar rumah. Mulanya aku tak ambik kisah sangat sebab kat rumah aku ada beratus-ratus buku dan majalah lama.

Bila aku masuk je dalam bilik dan buka almari buku,aku terperanjat sebab almari tempat aku simpan buku dah patah bahagian pembahagi dan bahagian bawah sekali pun kayunya patah akibat tidak mampu menanggung beban yang berat.

Sepantas kilat aku berlari keluar. Aku macam tak percaya komik kegemaran aku,ayah dah siap ikat dengan kemas. Hanya separuh je yang berjaya aku jumpa. Aku geledah semua tempat untuk mencari sejumlah lagi buku aku. Gagal!

Aku tanya kat mak mana buku komik kesayangan aku. Mak kata ayah terpaksa jual sebab dalam rumah dah terlampau banyak buku. Semak katanya. Huhuhuhuhu...

Kami sekeluarga memang minat membaca. Ayah dan mak gemar beli bahan bacaan tak kira apa jenis pun. Ayah suka baca buku misteri macam Mastika,Infiniti dan Variasari. Mak pulak suka baca novel berbahasa inggeris,Majalah Wanita. Abang aku pulak pengumpul tegar Majalah Kreko,Pedang Setiawan,Pendekar Parang dan komik seumpamanya. Aku kumpul komik Shin Chan, Doraemon (dulu digelar Tora Aman), Conan, Penyiasat Remaja, Mutiara Naga, Majalah Gempak, Majalah Uthopia,Great Teacher Onizuka(GTO) dan banyak lagi. Sekarang aku tengok adik bongsu aku juga mengumpul bahan bacaan kegemarannya sendiri.

Kualiti kertas komik dulu jauh beza dari zaman sekarang. Dulu guna kertas berkualiti dan tak mudah koyak. Beza dengan komik sekarang. Guna kertas yang dikitar semula.

Walaubagaimana pun,aku relakan jugak buku aku kena jual. Semua komik tu aku mula kumpul sejak aku berumur 6 tahun iaitu pada tahun 1990.

P/s: Kalau bukan kita yang mendidik anak-anak menjadi ulat buku siapa lagi?

Posted via Public phone kat taman perumahan aku

3 ulasan:

Miss Nadya berkata...

wow...suka baca komik ke???

p/s :: cengkiak tu sejenis semut...bila dia gigit lagi sakit dari semut..:)

BiQa HatmiN berkata...

wah..ruginye jual dah ke??

Manjalara (Azman Jalaludin) berkata...

saya hendakkan Variasari Bil 246 keluaran Novemver 2001 .... Kalau ada saya ak beli .... email saya kat manbjalal@yahoo.com